Agricultorii deştepţi ard paiele în centrale, nu pe cîmp! (Interviu Lumea Satului, februarie 2011)

Publicat de pe ianuarie 31, 2011 in Aparitii in presa, Centrale termice

Revista „Lumea Satului”:

Cum v-a venit ideea să folosiţi paiele drept combustibil în centrale?

Emil Enache:

„Am plecat de la premisa că, dacă tot ard pe câmp resturile vegetale sau se descompun, de ce să n-o facă cu folos?  Eu cred că e suficient să folosim ce ne-a oferit Dumnezeu pentru a ne încălzi sau hrăni, fără să otrăvim Pământul.”

Revista „Lumea Satului”:

De unde adunaţi materia primă?

Emil Enache:

„Povestea începe cu mult timp în urmă. Firma Enache Morărit a fost înfiinţată în anul 1993 având la începutul activităţii obiectul principal de activitate morărit şi panificaţie. Din cauza faptului că materia primă achiziţionată nu corespundea parametrilor pentru panificaţie, s-a decis arendarea de terenuri. Pornindu-se de la o suprafaţă de 263 ha arendate iniţial s-a ajuns în anul 2010 la un total de 2600 ha cultivate cu grâu şi porumb, producţia agicolă fiind prelucrată integral de Enache Morărit. Căutând să dăm o valoare economică resturilor vegetale care se risipeau pe câmp, am achiziţionat o instalaţie de brichetat resturi vegetale şi am început producţia de brichete.”

Revista „Lumea Satului”:

Şi cum foloseaţi practic brichetele din resturi vegetale?

Emil Enache:

„Iniţial vindeam aceste brichete, dar, în timp, am dezvoltat în interiorul societăţii sisteme de uscare a subproduselor rezultate din procesul de măciniş şi sisteme de producere a agentului termic de încălzire în colaborare cu  Univ. „Politehnica” Bucureşti, ajungând ca, la un moment dat, toată producţia de brichete din biomasă să fie destinată autoconsumului.”

Revista „Lumea Satului”:

Ştim că aţi construit chiar şi centrale pentru arderea brichetelor. Vă rog să ne devăluiţi câteva puncte tari ale acestora.

Emil Enache:

„Am reuşit să executăm centrale cu un nivel de automatizare ridicat, alimentare automată şi  control automat al arderii, ultimul aspect fiind absolut necesar deorece resturile vegetale, pe lângă faptul că au un conţinut de 12-14% de potasiu, au şi un conţinut ridicat de siliciu (10%), substanţă care la temperaturi ridicate formează zgură în procesul de ardere deteriorând arzătoarele.  Aceste centrale pot încălzi şi spaţii administrative din comune unde materia primă este din abundenţă. Centralele pot fi monitorizate de la distanţă, prin Internet, din orice loc este posibilă o conexiune.”

Revista „Lumea Satului”:

Şi cu cenuşa rezultată ce se întâmplă?

Emil Enache:

„Evacuarea cenuşei se face tot automat, cantitatea de cenuşă rezultată la 100 de kg fiind mai mare ca în urma arderii lemnului, însă cenuşa nu este sterilă deoarece are un conţinut ridicat de potasiu şi alte elemente care se pot întoarce înapoi în pământ ca îngrăşământ natural simplu sau în amestec cu gunoi de grajd. Pentru deţinătorii de sere ar fi cea mai eficientă soluţie de producere a agentului termic şi ar beneficia de un aport de îngăşământ natural.”

Revista „Lumea Satului”:

O concluzie generală după ce aţi experimentat această formă de energie verde?

Emil Enache:

„Agricultorii deştepţi ard paiele în centrale, nu pe câmp!”